Országos árvízhelyzet – Lábatlan környékén tetőzik a folyó

Megosztás

A Duna áradása folyamatosan halad lefelé, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a közleményének kiadásakor, péntek délután Lábatlan környékén tetőzik a folyó. A gátak jelenleg extrém nyomás alatt állnak, így a vízügyi szakemberek munkája kritikus fontosságú. Sajnos a bámészkodók komolyan akadályozzák a védekezést, ezért a lakosságot arra kérik, hogy tartózkodjanak a gátak környékétől.

A ciklon már elhagyta a térséget, így a csapadék megszűnt a vízgyűjtőkön. A Duna hazai szakaszán szintén csökken a vízszint és a folyó egyre délebbi településeken tetőzik. Tegnap Nagybajcsnál és Gönyűnél volt tetőzés, mára Komáromnál érte el a legmagasabb vízállást. Budapesten ma éjjel meghaladta a III. fokot, szombaton napközben várható a tetőzés, 830-840 cm közötti vízszinttel.

A Rábán és a Lajtán is megfigyelhető az áradás, azonban a Mosonmagyaróvárnál a szükségtározó megnyitása miatt alacsonyabb vízállásra számíthatunk.

A lassú és hosszan tartó áradás különösen nagy terhet ró a gátakra és bármikor előfordulhatnak váratlan problémák, mint a buzgárok. A vízügyi szakemberek folyamatosan ellenőrzik a töltéseket és azonnal beavatkoznak, ha rendellenességet tapasztalnak.

Nyomatékosan arra kérik a lakosságot, hogy ne látogassanak a védekezési területekre, mert ezzel akadályozzák a munkát és veszélyeztetik a gátak stabilitását.

Góra Zoltán országos katasztrófavédelmi főigazgató csütörtökön elmondta, az OFK biztosítja a védekezéshez az eszközöket és a humán erőforrást. A védekezésben továbbá részt vesznek hivatásos tűzoltók, rendőrök, katonák, a büntetésvégrehajtás munkatársai, önkéntes tűzoltók, mentős szervezetek, polgárőrök és nagyon sok civil is segíti a munkát. Hozzátette: a katasztrófavédelemnek jelentős készletei vannak, mivel komoly fejlesztések zajlottak az elmúlt időszakban, például mentőhajókat adtak át és drónokat szereztek be.

Kép: MTI/Kovács Tamás

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek